my 89 integra

Moderators: Ami, evtsteward


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

my 89 integra

Postby 89firstgen » October 22nd, 2015, 10:36 pm

i was looking lor a car that was good on gas for college and i cane across a 89 acura integra d16a1 auto for 450 the car was bone stock becides the radio speakers and the alarm system that dident work. it had a code for the tdc sensor so i put a mew distributer on it and it ran pretty good it has a small problem the car feels like it has no power at times sometimes if you put it to the floor from a stop it will not do anything for about 4 to 5 sec and if you go to give it some gas at certin times it will hesetate and then all of a sudden take off iv put a o2 sensor checked fuses plugs and wires and the o2 sensor helped it alot but sitll isint right any ideas on what it could be the car has 234000 miles and had a new motor at 150000
Last edited by 89firstgen on October 26th, 2015, 9:04 pm, edited 1 time in total.

User avatar

MinkelR
Site Admin
Posts: 625
Joined: November 23rd, 2006, 10:25 pm
Location: Bellingham, WA

Re: my 89 integra

Postby MinkelR » October 25th, 2015, 5:55 am

Check engine light on? Is there a certain RPM range it happens?
1987 Acura Integra LS (Rest in Pieces)
1989 Acura Integra LS Daily Driver
1992 Mazda 323 (Sold)


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

Re: my 89 integra

Postby 89firstgen » October 26th, 2015, 9:14 pm

yes the light on the ecu blinks 1 time kinda long and pauses and then blinks 17 fast times the vehicle speed sensor is bad my speedo isint working (code 17). iv also replaced the fule pump relay and fuel filter


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

Re: my 89 integra

Postby 89firstgen » October 26th, 2015, 9:15 pm

heres a pic of it Image

User avatar

Integra
Legit G1Tegger
Posts: 125
Joined: February 20th, 2014, 9:10 am
Location: Gorredijk - Holland

Re: my 89 integra

Postby Integra » October 27th, 2015, 12:40 am

NICE!


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

Re: my 89 integra

Postby 89firstgen » December 2nd, 2015, 11:06 pm

another update i installed a new o2 sensor with a good bosh sensor and the o2 sensor code still pops up any ideas im stumped

User avatar

MinkelR
Site Admin
Posts: 625
Joined: November 23rd, 2006, 10:25 pm
Location: Bellingham, WA

Re: my 89 integra

Postby MinkelR » December 10th, 2015, 11:47 pm

Reset the light by pulling the 10 amp fuse on the battery terminal. The ECU will store codes until they're erased. If it still comes up check to make sure your wiring to the sensor is good, no exhaust leaks near the sensor, no massive vacuum leaks, proper cam and ignition timing.
1987 Acura Integra LS (Rest in Pieces)
1989 Acura Integra LS Daily Driver
1992 Mazda 323 (Sold)


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

Re: my 89 integra

Postby 89firstgen » January 1st, 2016, 2:21 pm

i figured out the problem there was a vaccume hose going from my map sensor to the purge can i think is what its called but its running 1000x better now but i was wondering what all it would take to swap it to 5 speed i have a 99 civic that i toatled that was 5 speed and i was wondering if i could use the trans clutch and flywheel out of it. it has the d16y8 and i know the clutch is hydro so id have to mount a master cylinder


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

Re: my 89 integra

Postby 89firstgen » January 5th, 2016, 3:42 am

just an update i installed the air temp sensor and the shakeing problem i was haveing has gone away and runs great now all i need to do now is body work

User avatar

MinkelR
Site Admin
Posts: 625
Joined: November 23rd, 2006, 10:25 pm
Location: Bellingham, WA

Re: my 89 integra

Postby MinkelR » January 10th, 2016, 7:16 am

89firstgen wrote:i figured out the problem there was a vaccume hose going from my map sensor to the purge can i think is what its called but its running 1000x better now but i was wondering what all it would take to swap it to 5 speed i have a 99 civic that i toatled that was 5 speed and i was wondering if i could use the trans clutch and flywheel out of it. it has the d16y8 and i know the clutch is hydro so id have to mount a master cylinder

That trans won't bolt up. Unfortunately the Integra D16 has a different bell housing pattern. You could probably make an adapter but that might be more effort than it's worth.
1987 Acura Integra LS (Rest in Pieces)
1989 Acura Integra LS Daily Driver
1992 Mazda 323 (Sold)


Topic Author
89firstgen
G1 n00b
Posts: 9
Joined: October 22nd, 2015, 10:26 pm

Re: my 89 integra

Postby 89firstgen » January 12th, 2016, 4:45 am

MinkelR wrote:
89firstgen wrote:i figured out the problem there was a vaccume hose going from my map sensor to the purge can i think is what its called but its running 1000x better now but i was wondering what all it would take to swap it to 5 speed i have a 99 civic that i toatled that was 5 speed and i was wondering if i could use the trans clutch and flywheel out of it. it has the d16y8 and i know the clutch is hydro so id have to mount a master cylinder

That trans won't bolt up. Unfortunately the Integra D16 has a different bell housing pattern. You could probably make an adapter but that might be more effort than it's worth.

dang well would it be worth it to put the y8 in the teg i know the civic it was in was so much faster than my teg and im gettin tired of the auto or would it just be easier to put a 5 speed for the a1 in it and do some minor mods (headers intake and cams)


Return to “1989 LS Models”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest